tiistai 30. huhtikuuta 2013

Remppa - vuoden jälkeen

Palataanpa hetkeksi kylppäri-osaston tunnelmiin, remontista on vuosi kulunut ja käyttökokemusta kertynyt niin että voi todeta kokemuksen syvällä rintaäänellä mikä toimii ja mikä ei, ja vastata pariin vuosi sitten tulleeseen kysymykseen.
Alkuperäiset, uunituoreet remppakuvat löydät täältä.

Suurin yllätys on ollut ehkä se että minä, kyllästyjien aatelia, en ole vieläkään kyllästynyt vihreään! Pidän siis edelleen kaappien väritystä nappivalintana, tuo juuri sopivaa ideaa muuten musta-valkoiseen väritykseen, minulle kun pelkillä tekstiileillä ja pikkujutuilla tuotavat värit ei riitä.

Kaappien ovethan käytettiin siis ruiskumaalaamossa kun valmiina sopivaa väriä ei löytynyt. Maalin kestävyys hieman jännitti, mutta nyt sillä kokemuksen syvällä rintaäänellä voin todeta että maalaus kannatti. Kahdesta kohtaa syynäsin pikkujäljet joista maali on lohjennus, nämä molemmat piilossa ja tuli siinä vaiheessa kun vetimiä ruuvattiin kiinni.

Kaappien kautta päästäänkin vastaamaan toiseen vuoden takaiseen kysymykseen:

kerropas kokemuksia sitten miten tuo lastulevyä(?) oleva allaskaapisto kestää kosteassa tilassa. Lähtökuva voisi olla meidän kylppäristä! Meillä olisi myös remppa tarpeen ja kalusteiden kosteudenkestävyyttä ollaan mietiskelty. Ainakin mdf:ää oleva pöntönkansi turpos tosi rumaksi muutamassa viikossa, vaikkei vesi varsinaisesti sinne asti roisku...


Ja loistavasti on kestänyt. Mainitsinkin jo tuolloin että kyseessä on kosteuden kestävää kalustelevyä, ja luotto sen kestävyyteen on kannattanut, mitään jälkiä kosteus ei ole kaappeihin jättänyt.
Tiedustelin vielä FinnMirrorilta mitä tämä kosteuden kestävyys ihan käytännössä tarkoittaa, miten se on toteutettu, ja seuraavassa poiminta vastauksesta:

"Käyttämämme kalustelevy on kosteudenkestävää eli lastulevyn massan seassa on käytetty kosteutta hylkiviä aineita. Lastulevyhän muuten on herkkä kosteudelle.
Lisäksi on mainittava että kalusteidemme kaikki osat ovat reunanauhalla ympärinauhoitettu. Tämä lisää kosteussuojaa."

Eli tarkkana kaluste ostoksilla, mehän meinattiin aluksi päätyä halvempaan versioon, josta kuitenkin ystävällinen myyjä valisti puuttuvan riittävän kosteussuojan.
 
"Kalusteemme ovat kosteuden mutta ei kastelun kestäviä.
Heikentäviä tekijöitä on kalusteen sijoitus suhteessa esim. suihkuun.
Reklamaatioita on tullut harvoin levyn turpoamisen vuoksi mutta näissä tapauksissa kaluste on ollut liian lähellä suihkua ja joutunut suoraan tekemisiin suihkusta roiskuavan veden kanssa.
Tuo ehkä selventää mielestäni parhaiten että kosteudenkestävä (vesihöyry ja roiskeet) mutta ei kastelunkestävä (suora ja päivittäinen suihkun roiskevesi..)"
Meillä allaskaappi on välittömästi suihkun vieressä, välissä toki suihkuseinä mutta osakseen saa kyllä päivittäin roiskevesiä sekä suihkusta että lavuaarista. Pöntön päällä olevat pikkukaapit altistuvat vain sille kylpyhuoneen normaalille kosteudelle. Molemmat kalusteet on pysyneet erilaisista rasituksista huolimatta täsmälleen samanlaisina vailla merkkejä kosteudesta.
 
Toiminnoiltaan nuo kalusteet on olleet myös just hyvä valinta meidän tarpeisiin. Seinäkaappeihin menee kaikki pullot ja putelit hiuslakasta meikkivermeisiin. 
Vetolaatikoiden käytännöllisyyden kaikki jo varmasti tietää, mutta edelleen niiden toimivuutta jaksan ihmetellä kun kaikki on kätevästi esillä eikä jossain perällä piilossa.
 
 
Toinen kysymys kohdistui lamppuvalintaan:
 


 Anonyymi 23. huhtikuuta 2012 18.27
Kauniilta näyttää. Mutta miksi ihmeessä ledit saunassa? Ne eivät pahemmin kestä kuumuutta.
Tämä kysymys sai minut vuosi sitten hieman hämilleen, miten niin ei kestä? Kuituvalot ei ollut käynyt edes mielessä, sähkömies automaattisesti tarjosi ledejä, samoin remonttimiehen kanssa oli puhetta vain ledien helposta asennuksesta.

Saunan valot

Ei muuta kuin Google laulamaan, ja löytyikin lukuisia keskusteluja aiheesta ledit vs kuidut. Mitä pidemmälle keskusteluja luki, sitä vahvemmaksi muodostui käsitys jälleen yhdestä koulukunta asiasta. Ja tätä käsitystä vahvisti vielä uusi juttutuokio meidän ikioman remppa-sankarin kanssa.

Kylpyhuoneen valaistusta
Ehkä joskus, ledien alkuaikaan, kuumuuden kestävyys ei ole ollut huippuluokkaa, mutta tämän päivän ledeissä ei sitä ongelmaa ainakaan ole. Vuoden kokemus on ehkä lyhyt otanta, mutta yhtään lamppua ei tänä aikana ole tarvinnut vaihtaa, ja vaikka olisikin, on kustannukset edelleen huimasti kuituja alhaisemmat. Lisäksi ledien asennus on huomattavasti helpompaa kuin kuituvalojen.
Että kyllä minä tässä makuasiassa kallistun led-koulukunnan puolelle ;)


Ja jottei tämä menisi nyt ihan tyytyväisyydessä paistatteluun, mietitään nyt mitä olisi voinut tehdä toisin, mikä harmittaa?


- Lattian saumaus. Tavallisissa saumausaineissa ei valitettavasti löydy ihan täysin tummia sävyjä, yllä olevassa kuvassa tummin mahdollinen saumalaasti Ardexin valikoimasta. Ja kyllähän se vaaleudellaan silmään ottaa tumman laatan kanssa.

Seinien saumaukseen meillä käytettiin Litokolia, tästä löytyy myös niitä ihan oikeasti tummia vaihtoehtoja. Litokol on toki kalliimpi vaihtoehto kuin perinteinen saumauslaasti, mutta tässä kyllä vähän turhassa paikkaa pihisteltiin.
Harmittaa että tuota Litokolia on mahdoton saada toistumaan kuvissa oikein, se on edelleen ihan huippua! Käykää ihmeessä kurkkimassa sitä myyvissä liikkeissä josko olisi esittelypisteissä sitä käytetty.


- Saunan osalta edelleenkin haikailen minun alkuperäisen valkoinen-harmaa vision perään. Siinä siis seinien piti olla harmaat Supi Arcticilla käsitellen, ja lauteet vahaten valkoiseksi. Nopea valmislaude ratkaisu muutti suunnitelmat, ja kyllä minä tästäkin tykkään, mutta tiedättehän te kun jotakin on päähänsä saanut...!


Harvian Globekin on tehtävänsä mallikkaasti suorittanut.


- Lasisen saunan oven sekä suihkuseinän, suihkun ynnä kaikkien muiden kiiltävien juttujen kalkkijäljet. Huoh, en lisännyt kuvaa havainnollistamaan, kyllä te varmaan tiedätte. Tähän ratkaisuna olisi voinut olla vaikka säännöllinen siivooja. Tai tehokkaampi talon rouva. Njääh, kyllä tuo siivooja on todennäköisemmin toimiva ratkaisu.Ja sen pituinen se! Toivottavasti vinkeistä on jotain hyötyä jollekulle, lisääkin saa kysellä, sekä nimellä että anonyymina ;)

P.S. Arvatkaa onko kodinhoitohuoneen listoitukset ja koteloinnit vieläkään tehty?!

7 kommenttia:

 1. Meillä on saunassa puolikas lasiseinä ja tietenkin lasiovi ja se pysyy kalkkivapaana kun kerran viikossa sen pyyhin lasinpesuaineella ja mikrokuituliinalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasinpesuaineella minäkin olen noita jynssännyt, mutta tuntuu että heti ekan suihkun aina saman näköiset :/ oisko se salaisuus sitten tiheämmässä jynssäys tahdissa, pitänee ryhdistäytyä ja kokeilla!

   Poista
 2. Jaa... jäin tuota lattian saumaus asiaa miettimään. Itse vetelin pari vuotta sitten vessan lattiaan uudet laatat ja kyllä tuo meitin sauma-aine on ihan tumman-harmaata, liki mustaa. Ja se on kyllä sitä lähes kaikkein halvinta perussoosia mitä kaupoista saa, että ei siitä kaikkein tummistakaan ihan maltaita tarvi maksaa. Seuraavat laatat laitan kyllä ihan taatusti puskusaumaan, sanoo laatoittaja ammattilaiset ihan mitä vaan! Että mä sit inhoan sitä ylimääräisen sauma-aineen pois pesua, varsinkin ihan tumamssa värissä... Enkä kyllä suuresti tykkää niistä saumoistakaan, kun meillä oman kaivon vedestä kertyy kaikenlaista jäämää ja kaikkihan sen tietää miten kovasti saumoihin kaikki ylimääräinen tarttuu...

  Mutta ihana on tämä teitin sauna-kylppäri! Minullakin olisi uusi sauna mielessä, jos vaan joku sen maksaisi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää että sitä oikeasti tummaakin löytyy, kaikki mitä tähän mennessä nähnyt on olleet korkeimmillaan harmaita.
   Ja nuo erinäiset kertymät saumoissa on muuten yksi syy siihen miksi litokol on hurmannut minut, siihen kun ei kerry törtteet samalla tapaa kuin laastiin.
   Litokolin kanssa tuo ylijäämien pesu on kyllä saumausvaiheessa työläämpää, mutta lopputulos palkitsee :)

   Poista
  2. Vaihtoehtoisesti toki meitin vessan lattian tasalla voipi olla niin hämärää, että se tumman harmaa näyttää mustalta... Tai jopa niinkin, että pölykerros laattojen päällä saa laatat näyttämään harmaammilta mitä tosi asiassa ovat :-D Siivooja kun voisi olla meilläkin se varmin keino pitää vessan mm vessan lasiallas puhtaana (kuka tollo sellaisenkin meni valitsemaan...)

   Poista
  3. Meilläkin varmaan tuo kalkki vaalentaa paikoitellen saumaa entisestään, vaikka eipä muo tuosta hinkkaamalla muuksi muutu.
   Auts, lasiallas kuulostaa kyllä kunnon haasteelta! :D meidän kodin pahimpia paikkoja on keittiön valkoinen laattalattia pirteästi tummuneine saumoineen, siis oikeasti, ihan toivoton! Voit arvata et ekana lähtee tuo lattia kun keittiö tulee työn alle.

   Poista
  4. Meillä on eteisessä vaaleat laatat, tiedätkö sitä semmosita "kasari" 10x20cm kokoa ja arvaa minkä värinen sauma?? Jep, luonnonvalkoinen/valkoinen/joku vaalea beige. Mä jo hätäpäissäni meinasin vetää maalia siihen päälle, mutta kun on läpikulkutila joka suuntaan, niin millois sen pystyis maalaamaan!! Samaa laattaa on muuten saunan ja pesuhuoneen lattiakin ja niihin saunoihin jää vedestä sellaista kellan-rusehtavaa mitä-lie jatkuvasti... Siksi mä vannoin, et seuraavan saunan laatat on tummia ja niissä on sauma niin ohut kuin se työstön kannalta voi olla!! PS: vaaleat laatat eivät siis ole minun valitsemia vaan talon entisen omistajan, anoppini siis :-)

   Poista