perjantai 6. kesäkuuta 2014

Ommellaan nopeat liivinsuojat

Jos minulta kysytään niin yksi pahimmista itsensä kiduttamis keinoista on kertakäyttöisten liiviensuojien käyttö. K-A-M-A-L-A-T!
Haluan säästää tuolta kamalalta kokemukselta lähiaikoina vauvaantuvan ystävän, ja nyt kun vauhtiin päästiin niin tässäpä tutoriaali tästäkin aiheesta. Tai siis siitä miten minä teen, tähänkin löytyy monta tyyliä :)
Eli; ommellaampas liivinsuojat nopeasti ja helposti.

Materiaalit:
Ekana siis pitäisi kerätä sopivaa materiaalia. Liivinsuojiin passaa materiaalit samalla logiikalla kuin kestovaipoissakin, mutta kaikille ei varmasti vaippojen anatomia ole tuttua joten tässä jotakin vinkkejä.
Ihoa vasten voi käyttää periaattessa mitä vain ihoa vasten tykkää muutenkin käyttää. Tässä kannattaa huomioida se miltä materiaali tuntuu märkänä, esim. puuvillavelourin tunnusta en itse tykännyt yhtään. Itse suosin erityisesti coolmaxia ja bambua. Bambua ihanampaa materiaalia ihoa vasten on vaikea keksiä, se suorastaan hellii etenkin tässä käytössä. Bambu ei tunnu myöskään pahalta kastuneenakaan, mutta jos mahdollisiman kuivaa haluaa niin coolmax on oiva vaihtoehto.

Imukerroksiin mitä vain mikä imee. Vanhat froteepyyhkeet, pellava, joustofrotee, flanelli. Minä tykkään erityisesti bambu-hampusta, imuteho huikea kankaan paksuuteen nähden. Myös bambu ja hamppu erikseen toimii mainiosti.
Imukerrosten määrä on vähän hakuammuntaa. On niitä joilla ylivuotoa ei pitele mikään, on niitä jotka pärjäisi ilman koko suojia. Minulla on riittänyt hyvin esimerkiksi yhdistelmät 1x harso + 1x bambuhamppu, 2x bambuhamppu jne. Tässä kannattaa huomioida myös se ihoa vasten tuleva materiaali, jos ihoa vasten on esim. bambu niin se jo itsessään on imu.

Ulkokerros saisi toki mielellään olla kosteussulullinen. Kaikkihan ei sitä toki välttämättä kaipaa/tarvitse, silloin päällimmäiseksi voi laittaa minkä vaan kuosikankaan. Kosteussulkuna käytän PULia, ohkaista ja notkeaa on etenkin br-pul. Softista olen myös käyttänyt, se on kiva yhdistettynä kuosikankaaseen, paljaaltaan sitä ei voi pintaan jättää.
Jos PULin kuosi ei miellytä, voi vielä sen päälle kaivella ne tilkkulootan ihkuimmat kankaat ilahduttamaan.

Materiaaleja löytyy useista nettikaupoista, etenkin kestovaippatarvikkeita myyvistä.

Kaava:
Cd-levy. Tai minimissään cd-levy, ei haittaa vaikka halkaisija muutaman sentin isompi onkin. Kun imupinta-alaa on riittävästi, ei kerroksiakaan tarvitse olla niin paljon. Lisäksi isompi suoja ei kuulla niin pahasti läpi.

Ja sitten töihin. Tässäpä päästäänkin siihen miksi nämä on nopeat liivinsuojat, näissä ei tarvitse etukäteen saksia ja leikkoa kuin vain vähän sinne suuntaan.
Cd-levyn avulla leikataan suurin piirtein sinne päin sopivia palasia, vain ihoa vasten tuleviin kerroksiin piirrellään ympyrä. Mitään ei siis tarvitse valmiin suojan muotoon leikata. Paitsi jos välttämättä haluaa, tai vahingossa niin kuin minä tuossa ajatuksissani muutaman suojan kanssa tein, voi sen ihoa vasten tulevan kerroksen leikata valmiiksi.


Seuraavaksi kasataan paketti. Alimmaksi kosteussulku (tai kuosi+kosteussulku), sitten imukerrokset ja päällimmäiseksi ihoa vasten tuleva kangas. Koska palat on niin summissa saksittu on helpompi neulata palaset kohdilleen.
 Nyt päästäänkin saumurin ääreen. Maltilla ympyrän laitoja pitkin, katsotaan samalla että ne kaikki kangaskerrokset kulkee mukana. Pointti siinä että ommellaan ihoa vasten tulevan kerroksen puolelta on se että näin se vetää suojaa sopivasti vähän kuppimmaiseksi, asettuu sitten käytössä paremmin.

 Lopuksi päätellaan saumurin langat ja valmista tuli! Kellottanut en mutta tosi nopeaa nämä valmistuu, itse ompelutyössä ei varmasti viiden parin kanssa mennyt 10 min. kauempaa.

Pesu:
60 astetta, etenkin sivusta täytettävissä pesukoneissa pesupussissa, ei huuhteluainetta. Kuivaliinakankaiden kanssa varoitellaan pesuaineista joissa on liikaa saippuaa, saattaa tukkia kankaan, mutta minä en ole onnistunut liivinsuojia tukkimaan vaikken aina muista saippuapitoisuutta tarkistaakaan. Rumpukuivaus materiaalien mukaan, minä lykkään kaikki surutta rumpuun ja kaikki on sieltä elossa selvinneet. Toki suotavaa on kaikki kankaat kutistaa valmiiksi ettei ikäviä yllätyksiä satu.
No mitäs nämä suojat tällä kertaa söivät?
Materiaalit ylhäältä katsoen, sisäpinnasta ulkopintaan:
- coolmax, puuvillaharso 1x, bambu-hamppufleece 1x, pul
- bambujoustofrotee, puuvillajoustofrotee 1x, bambu-hamppufleece 1x, sydäntrikoo
- kuviobambu, bambuhamppufleece 2x, pul
- bambujoustofrotee, bambuhamppufleece 1x, pul, kuosikangas
- coolmax, puuvillajoustofrotee 1x, bambuhamppu 1x, pul

Oiva lisä vauvalahjaan nämäkin, äitiäkin pitää hemmotella! :)

9 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin käyttää näitä kestoversioita. Auts, oikein muistuu mieleen elävästi kertakäyttöisten irroittamisen tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, voi kun kaikki äidit tietäisivät kestoversioista!

   Poista
 2. Ihanaa! Jostain kumman syystä olen pitänyt liivinsuojien ompelua "tähtitieteenä"... Mutta nyt minäkin voin rohkaistua kokeilemaan! ;-) Kaikki kestoversiot olen ostanut, ja harmitellut liian pientä kokoa. Tämä postaus tuli tarpeeseen! t: T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän on heleppoa ku heinän teko! :D Kiva että oli apua tästä :)

   Poista
 3. nämä on kyllä parhaita, itsetehtyinä. Miksihän ne kauppojen kestoversiot on niin pieniä, jää hassusti tököttämään paidan läpi. Pesemälläkään ei saa pilattua, olen käyttänyt samoja neljällä lapsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös ihmetellyt pientä kokoa, onkohan ne suoraan vain ajateltu samalla kaavalla kuin kertikset.

   Poista
 4. Miten päätellään saumurin ommel? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pujotetaan häntä sauman sisään neulalla, kiristetään ja katkaistaan ylimääräiset langaspätkät. Pelkkä pujotuskin voi riittää :)

   Poista
  2. Pujotetaan häntä sauman sisään neulalla, kiristetään ja katkaistaan ylimääräiset langaspätkät. Pelkkä pujotuskin voi riittää :)

   Poista