tiistai 14. lokakuuta 2014

Roiskeläppä, sis.kaava

Roiskeläppä eli ruokalappu. Tämän kaavan piirtelin jo silloin kun esikoinen oli pieni sottapytty, alkuperäisenä kaavapaperina näytti toimineen (ja toimii edelleen!) Oulu-lehden sivu vuodelta 2006.
Samalla on siis jatkettu, osittain jopa samoilla lapuilla kun toinen näistä aikoinaan keskimmäiselle ommelluista lapuista on nyt juniorin käytössä. Kestäviä on siis, molemmat, Oulu-lehden sivut sekä PUL ruokalapussa.
Näiden ompelu on varmasti monelle teistä ihan helppoa kauraa, mutta tässäpä kaavat ja ohjeet niille jotka niitä tarvitsee.

Kaavasta:
Kaavassa on tarkistusruudut, koko noin 2cm x 2cm. Kaava on pdf-tiedostoina, huomioi tulostaessa ettei kaava muuta kokoa eli valitse "actual size".
Kaava on kolmessa osassa, 1A=ruokalapun yläosa, 1B=alaosa, 2=kaukalo. Eli kaava tulostuu kolmelle paperille, leikkaa osat irti ja yhdistä 1A ja 1B merkitystä kohdasta.
Saumojahan tässä ei ole eli saumanvaroja ei tarvitse lisätä. (kaavaan merkitty että saumanvarat sis.)

Kaavan voit tulostaa näistä linkeistä;
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Tarvikkeet:
- esim. PUL-kangas, vahakangas tms. kosteutta pitävä. Jos kosteussuojaa ei tarvitse niin tämänhän voi hurauttaa vaikka tavallisesta puuvillasta.
- tarranauhaa, koukku ja lenkki, molempia pienet pätkät
- vinonauhaa, tarkkaa menekkiä en ole mitannut mutta alle 2 metriä kuitenkin.


 Ompelu:
- Ompele ensin vinonauha kaukalo-osan suoraan reunaan.
- Aputikkaa kaukalo lapun alareunaan merkitylle paikalle. HOX! Kaukalo-osa on leveämpi yläreunastaan kuin itse lappu samasta kohtaa, tämä sen vuoksi että kaukalo avautuu käytössä ollessaan ja nappaa hudit sisäänsä paremmin.
- Ompele vinonauha koko lapun ympärille. Nauhaa ei kannata pätkäistä valmiiksi, neulaa/ohjaa paikoilleen sitä mukaa kun ompelee ja pätkäisee vasta loppusuoralla. Etenkin jäykkä vinonauha karkaa jyrkissä kaarteissa helposti nurjalla ompeleen alta pois, mutta ne saa kyllä ihan siististi jälkikäteen paikattua. Ja jos haluaa olla ihan extreme niin vinonauhan voi vaikka harsia eka. Tai ommella nurjalta eka ja jne. mutta ihan hyvä siitä tulee kerralla hurauttamallakin, nih!
- Ompele tarranauhat paikoilleen
Valmis, ja ei kun syömään!


Muita huomioita:
- Jos teet lapun jäykästä vahakankaasta, voi pääntie olla nafti sellaiselle just kiinteitä aloittelevalle kaulattomalle bebelle. Eli voi tarvittaessa suurentaa pääntietä. PUL-kangas on kuitenkin sen verran notkeaa ettei ainakaan meillä ollut ongelmaa, ja jäykästä vahakankaastakin tehty on oikein passeli kun kasvatti vähän kaulaa.
- Mikää ei estä käyttämästä tarranauhan tilalta neppareita tai nauhoja, tarrat olet kuitenkin itse kokenut kätevimmiksi. Neppareiden kanssa huomioi tukikankaat.

Ilmoitelkaa jos kaavan tulostuksessa on jotain häikkää :)

*****************
Minäpäs päätin tarttua siihen keskimmäisen heittämään haasteeseen; yritän olla viikon ompelematta! Kaikki pakolliset tarpeet vauvan villapukua myöten hurauteltu kasaan, joten eiköhän tässä viikko kulu nopeasti. Varsinkin kun näyttää olevan tuota muutakin hommaa, maalausta, pienten vaatteiden myyntiin naputtelua, kovasti houkuttaisi mööbleerata pari huonetta uusiksi ja niin pois päin. Ja bloggaamistakin tuossa odottelee moni ompelus. Että käykö se viikko ihan lyhyeksi!

2 kommenttia:

 1. Tämä ohje olisi ollut minulle tarpeen pojan ollessa vauva, kun silloin ei ollut tullut vuosiin kovin ommeltua. Joten ihan varmasti monelle on hyödyllinen ohje! Sinulla onkin mielenkiintoinen haaste, tsemppiä siihen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös ajattelin että kaikilta ei löydy lappua josta kaavan voisi piirtää, saa sitten vaikka täältä helposti napattua :)
   Meillä on nyt viime aikoina pyörinyt erilaisia viikkohaasteita, lapset on jo omansa vetäneet kunnialla läpi niin pitihän se minunkin lähteä mukaan. Kyllä on kangaskaapin ääressä huokailtu, mutta onpahan tässä saatu paljon muutakin aikaiseksi! :)

   Poista