sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Ruuduttaa! - ja vähän asiaa peittarista

Nyt jumi selvästi päälle nämä erinäiset ruudut. (Facebookista löytyy keskimmäisen poikasen näkemys ruutukuosista :) )
 Vauvalle, tai taaperohan tuo jo virallisesti on, simppelit bodyt. Yksinkertaisilla väriyhdistelmillä että löytysi mahdollisimman monta match-match osaa. Kisuliini taas kaavana, leikelty ihan miten kangasta aina riitti, koot reilu 80cm-86cm.
Siniseen, kokeiluversioon, pistin palasiksi minun liian lyhyeksi kitsahtaneita t-paitoja. Oli siinä lapsilla ihmettelemistä, ensin äiti saksii paidan osiksi ja sotkee sitten vielä tusseilla. Yritin kyllä kovasti vakuuttaa että tämä ei ole missään nimessä seurattava esimerkki...!
Valmiiksi leikeltyihin bodyn kappaleisiin piirrelty ja väritelty ruudukko vapaalla kädellä.
Vielä tarttis keltaisen ja vihreän, ja kyllä kangastakin mihin toteuttaa, näihin kun upposi kaikki valkoinen trikoo mitä uutena ja kierrätettynä talosta löytyi. Ja toisen puoliskon vaatekaapille ei kuulema tartte mennä silppuamaan, hmph.

Ja sitten se asia-osio, pari sanaa peitetikkikoneesta. Tai asiaa ja asiaa, kunhan hehkutan teille asti kuinka mainio keksintö tuo kantinkääntäjineen on. Ei, kaksoisneulalla ompelu tai peittarilla ilman kääntäjää kanttaaminen ei ole ollenkaan sama asia. Ei sinne päinkään kun tämän yhdistelmän nopeuteen tottuu. Katsokaa vaikka, tässä kantataan bodyn pääntie sekä hihansuut:
(Kuvauksesta kiitos lapsityövoimalle, oikeassa näkymässä oli ehkä pieniä näkemyseroja, mutta jospa tuosta suuntaa saisi ;) )

Kantinkääntäjäni on Janomen oma, kokoa 42mm/12mm. Nelinkertaiseksi kääntävä, mutta virittelin  melkein saman tien kolminkertaiseksi. Ohuempi kantti on paljon miellyttävämpi, ja kun ommel kulkee oikeassa kohtaa nurjalla on reunakin siisti. Nauhaa jos haluaa kanttaamalla tehdä niin siihen nelinkertainen voi olla parempi, muuten en kyllä keksi miksi käyttäisin nelinkertaista.
Koneen säätöinä kantatessa minulla on seuraavat:
- Langan kireydet (6)-6-6-3, käytössä siis keskimmäinen ja oikea neula
- Diffi 0,5, esim. hupun reunat tai muut pientä kiristystä tarvitsevat isommalla
- Tikin pituus 4
- Paininjalka melkoisen löysällä, varmaan reilun sentin yli koneen pinnan.
Näillä säädöillä on mennyt kaikki resori- ja trikoolaadut.
Leikattavan kanttisuikaleen leveys on kolminkertaisen kanssa noin 3cm. Kanttia leikkaan aina spiraalina reilusti kerralla (ja silti se loppuu aina kesken!).
Trikoota tai ohutta joustocollegea kantatessa käytän läpinäkyvää paininjalkaa. Jos menee yhtään siitä paksummaksi, on otettava käyttöön kääntäjän oma lyhyempi jalka. Muuten työ ei sovi siirtymään sujuvasti kääntäjästä paininjalan alle ja luvassa on vain hyppelyä.

Olisi ollut video bodyn alaosankin kanttaamisesta, mutten nyt uskalla ottaa riskiä kenenkään niskavauriosta, oli nimittäin video pyörähtänyt ympäri. Tai sitten sekin oli vain tuon kuvaajan näkemys? Mutta yhtä nopsaan ja näppärästi sekin tapahtui, sen videon kesto oli 2min 7sek, yllä oleva 1min 57sek. Hätäisen matikallahan se on yhtä kuin 4 minuuttia ja 4 sekuntia, ei äkkiseltään kovin pahalta kuulosta bodyn kanttaamiseen käytetyksi ajaksi!

Nuuuin, kyllä tämä vielä vajaan kahden vuodenkin jälkeen yhtä rakkautta, kannatti se alkuaikojen tutustelu ja taistelu!

Ja ps. Janomea parjataan ihan turhaan, hyppytikit ja muut kommervenkit on olleet 95% käyttäjästä lähtöisin.17 kommenttia:

 1. Kiva väritysidea :) Isommille vois tehdä vaikka ratkaisevaa siirtoa vailla olevan jätkäshakkipelin paidan rintamukseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä minäkin ajattelin kun nuo aiemmin piirretyt ruutukuosit piirtelin ;)

   Poista
 2. Oih, onpa mahtava idea! Tuota on itsekin pakko testata johonkin paitaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä saa kyllä kivasti ja helposti ilmettä kankaaseen :)

   Poista
 3. Kivan näköisiä!

  Ps. Miksi sie pidät sormea kantinkääntäjän takana? (amatööri kyselee :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjaan kanttia ettei ommel seilaa, mitä se saattaa etenkin kaarteissa tehdä :) pitäisi teipata takaisin neulakotelo tuota hommaa hoitamaan.

   Poista
 4. Ihania ruutuja! Tunnustustettava on nyt, mulla on kantinkääntäjä ja ole vain pari kertaa sitä kokeillut. Pitäisi ottaa käyttöön oikeasti! Kiitos tikkivinkeistä, minulla Elnan peittari joka vissiin on ihan Janome.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ymmärtänyt että ihan sama laite on. Kokeile ihmeessä, kun oikean sävelen löytää niin onhan tuo ihan avain onneen! :)

   Poista
 5. Mahtava kuosi! Ja kaunis tikki, pitäis kokeilla sitä virittelyä 3-kertaiseksi, olen vain viime aikoina niin laiska kokeilemaan uusia juttuja;) Ja kyllä on ollut koko viime vuosi niin upeita tekeleitä että....

  VastaaPoista
 6. Onpas hauskat bodyt! Tykkään kovasti tuosta ruutujutusta! Osin myös hiljakkoin Janomeeni kantinkääntäjän ja mulla tekee myllä tiukkaa mitkään mutkak. Harjoituksen puutetta varmasti, mutta on kyllä tullu purettua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoittelua se tosiaan vaatii, ja kyllä minulla vieläkin mutkissa ommel tahtoo karata linjasta. Kunhan kantin päällä pysyy niin hyvä :) Kappaleita kannattaa vetää mahdollisimman suoraksi, se auttaa.

   Poista
 7. Aivan mahtavat ruutukuosiset omat designit! Asiaosuuteen mulla ei ole mielipidettä, minä sutkutan reilu 15 vuotta vanhalla Husqvarnalla ja kaksoisneulalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hyvin pelaa ja sillä pärjää niin mitäpä tuota turhaan vaihtamaan :) Nykymittapuulla pitkään minäkin ilman peittaria elin, ja varmasti olisin pärjännyt vieläkin ilman mutta nyt kun siihen on tottunut...! ;)

   Poista
 8. Miten hienoja bodyjä! Vautsi vau. Kangastussit tuovat mieleen lähinnä jotkut lapsuuden kaameat leirikoulupaidat, mutta nyt mun taitaa olla aika päivittää näkemystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan päivittää, oikeasti piirtämistä osaavien blogeissa on näkynyt ihan huimia tussiteoksia!

   Poista
 9. Tyylikkäitä bodeja! Mitä kangastusseja käytät? Nuo minun bilteman versiot ei kyllä kovin hyvin pysy pesussa, olis ikeatki mutten oo ehtinyt testaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Centropen-merkkisillä on nämä tehty. Pysyy paremmin kuin Bilteman tussit, mutta ei nämäkään mitkään pro-vehkeet ole :)

   Poista