lauantai 23. toukokuuta 2015

Sivuvetoketjullisen hupparin ompelu - kuvalliset ohjeet

Esikoiselle hurautin uuden hupparin, ja napsinpa siinä sivussa kuvia miten ommellaan huppari jonka vetoketju on sivussa, jos näistä vaikka jeesiä jollekulle olisi :)
Ja heti varoitukset alkuun:
- Tämä on siis vain minun tyyli tehdä, vähän sellainen suurpiirteinen, linjoja oikova ja ennen kaikkea helppo. Tai laiska.
- Kuvien esteettisyyteen panostaminen on nolla, ohjeellinen anti toivottavasti enemmän.
- Hihansuu ratkaisuja (ja mahd. resoria hupun reunassa tai helmassa, taskuja jne.) ts. ompelujärjestystä niiden saralta en huomioi tässä, eli huolehdi että jos sellaisia sinun hupparista löytyy niin ompelet ne oikeassa välissä.
- Jos kuvat ja sanat ei kerro tarpeeksi niin kysy, vastaan mielelläni sen minkä osaan :)
- Ohje vetoketjun kuositteluun löytyy täältä, siitä on hyvä lähteä liikenteeseen.
Leikkaaminen:
Aluksi nappaa siis se sopiva puseron tai hupparin kaava, ei raglan hihoja. Tässä minulla oli pohjana Ottobre Funny Fox, soveltaen muutenkin meidän jäppiselle sopivaksi.
Sivuketju huomioidaan etukappaleiden sekä hupun leikkauksessa, muut kappaleet leikataan ihan normaalisti.
- Heitä etukpl yksinkertaiselle kankaalle, lisää keskietuun leveyttä sen verran minkä haluat kappaleiden menevän päällekäin, tässä lisätty 10cm. Tuo 10cm on ollut aika bueno lisäys isompien lasten sekä omissa huppareissa.
Hox! Tässä vaiheessa huomioi kummalle puolelle haluat vetoketjun tulevan, ensin leikattava kappale on päällimmäiseksi tuleva!
Leikkaa.
- Laita leikattu etukappale taas yksinkertaisen kankaan päälle, peilikuvana!
- Leikkaa olkasaumoille asti.
- Leikkaa olkasauman kohtaa hieman alkuun, sitten siirrä päällimäistä kappaletta 1-1,5cm eteenpäin, näin huomioit saumanvaran vetoketjua varten. (ja tämä se laiskan malli, viitseliäs piirtää ihan oikein.)
- Mallaa kappaleet keskiedut päällekäin. Huomioi että päälle tulee ensin leikattu kappale, alle jälkimmäinen jossa huomioit vetoketjun saumanvarat.
- Leikkaa alempi kappale kahtia siitä kohtaa mihin päällimäinen kpl loppuu.

- Alavarojen leikkaus. Heitä päällimäinen, yhdessä osassa oleva etukpl kankaalle josta alavaran haluat, kuvan osoittamalla tavalla. Minulla tässä kaksinkertainen kangas eli kummankin puolen alavarat leikkasin samalla kertaa.
- Piirrä alavarakankaaseen punaisella merkityt kohdat.
- Siirrä etukpl pois kankaalta, ja piirrä tai leikkaa suoraan alavaran sisempi leikkaussauma. Alavaran leveys on makuasia, minä olen käyttänyt noin 10cm leveänä.
- Jos et leikkannut molempia alavaroja samalla kertaa, toista edellinen mutta huomioi peilikuvana!
- Huppukappaleita jatketaan saman verran kuin jatkoit etukappaleita, tässä siis 10cm. Hupun etureunaa voit muotoilla oman maun mukaan, esim. nostaa korkemmalle kaulusmaiseksi.

Kokoaminen:

- Laiskurin tympein osuus, mutta tätäkin tympeämpää on ratkominen; silitetään tukikankaat kohtiin jotka kuvassa osoitettu nuolella
           - molempiin alavaroihin, mielellään kauttaaltaan, mutta jo molemmissa pitkissä reunoissa
             oleva tukikangas auttaa.
           - vetoketjureunoihin.
- Huolitellaan alavarojen molemmat pitkät reunat, sekä etukappaleiden vetoketjureunat.
- Samaan syssyyn voi silittää tukikankaat mahdollisia sirkkarenkaita varten huppuun.
- Ommellaan hupun päällikpl sekä vuori. Tässä vaiheessa huomioi haluatko ommella huppusauman pussiin vaiko esim. nauhalla sauma piiloon. Minä ompelin tämän pussiin, siksi vuorikappaleessa kääntöaukko.
- Seuraavaksi ommellaan vetoketju. Mallataan vetoketju päällimäiseen etukappaleen ja alavaran väliin oikeat puolet vastakkain, vetoketjun pää saa jäädä suoraksi ja ylös tuollainen rako sillä ne peittyy kun huppu ommellaan kiinni.
- Käännä oikein päin ja tikkaa saumanvarat.
- Samalla aputikkaa myös alavara pääntielle.
- Sitten mallataan taas keskiedut kohdakkain ja katsotaan alempaan etukappaleeseen vetoketjun oikea paikka. Se ois niinku osimmoilleen tuossa.

- Alemman kappaleen oikeat puolet vastakkain ja vetoketju sinne väliin oikealle korkeudelle.
- Taita vetoketjun pää jotta se jää siististi nurjalle.
- Ompele sauma.
- Käännä oikein päin ja tikkaa saumanvarat.
- Mallaa ja kokeile että osui kohdilleen. Tässä korostuu tukikankaiden hyöty, todennäköisemmin osuu kerrasta kohdilleen kun sitä on käyttänyt. Nim. kokemusta on.
- Ommellaan alavara alempaan etukappaleeseen. Tämän voisi hurauttaa kerrasta myös saumurilla, minä ompelin ompelukoneella kun ehdin noidenkin reunat aiemmin saumurilla huolitella.
Oikeat puolet vastakkain, ompele, käännetään oikein päin, tikataan saumanvarat ja aputikataan taas alavara pääntielle.

Nuuuin, nyt ollaan jo hyvällä mallilla! Sillä mallilla että tässä välissä ommellaan huppari kasaan ihan normaalisti. Olkasaumat, hihasaumat, sivusaumat. Huppu kiinni myös jos et pussiin sitä halua.

- Jos ompelet huppusauman pussiin, änkeä koko huppari hupun sisään, oikeat puolet vastakkain. Katso että kaikki alavaroja myöten asettuu nätisti ja ompele kiinni.
- Hupun vuorin kääntöaukon kautta käännä koko komeus oikein päin.

Sittepä se on viimeistelyjä vaille valmis! Helman käänne, hiharesorit, mahdolliset tehostetikkaukset, hupun nyörikujat jne.
- Lopuksi napsutellaan vielä nepparit jos haluaa niitä käyttää. Minun kokemuksen mukaan alempi kappale ei jää lerpattamaan ilman neppareitakaan, etenkään collegen ja muiden jämäköiden kanssa ja kun on käytetty sitä tukikangasta.
Mutta jos haluaa, niin paikat on alemmassa kappaleessa ylä- ja alakulmat, niiden avulla ne osuu sitten kohdilleen päällimäiseen kappaleeseenkin.
Valmis! Aika perusmallinen, ilman krumeluureja kikkailuja, sellaisen tarve kun vaatekaapissa ja käyttäjän mielessä oli.

Uskallatko nyt kokeilla? :)

20 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Osaatko jelppiä sellaista ohjetta missä helmassa on resori ja vetska jää sen väliin :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) En osaa neuvoa, :D, mutta minä olen tehnyt niin että saumuroin ensin resorin kiinni oikea oikeaa vasten, sitten vetoketju, ja lopuksi resorin toinen reuna nurjalle. Varmasti fiksumpia ja "oikeampia" keinoja on olemassa, mutta tuossa yksi :)

   Poista
 2. Kivan näköinen huppari ja selkeät ohjeistuiset. Joskus voisin ehkä uskaltautua kokeilemaan.. :) Hupparit on meillä tällä hetkellä suosittuja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupparit on kyllä ihan parhaita, niistäkin kun saa niin monenlaisia versioita :)

   Poista
 3. Kivalta ja hyödylliseltä ohjeelta näyttää! Täytyypä pistää (kilometrin pituiselle) toteutuslistalle :)

  VastaaPoista
 4. Onpas kiva! Kiitos ohjeesta, tämä pitää pistää muistiin tulevaa varten :)

  VastaaPoista
 5. Todella helppo ja selkeä ohje! Tällä varmasti onnistuu. Huppari näyttää hyvälle.

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta! Pistän muistiin ;)

  VastaaPoista
 7. miten sä saat sen näyttään noin helpolle :D uskaltaiskohan kokeilla...

  VastaaPoista
 8. Awesome!! Your picture instructions are so good I don't even need to speak your language!! :)
  This hoodie is really nice!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Glad to hear that! Sewing is international language ;)

   Poista
 9. Hei! Osaisitko sanoa paljonko alavaran leveyttä kannattais laittaa noin 92/98cm huppariin? Näillä ohjeilla uskallan alkaa kokeilemaan toista kertaa hupparia :) Eka ei oikein onnistunut kun vielä laitoin kahdesta kankaasta "yksityis" kohtia :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonkohan minä uskaltaisin sanoa, 5cm vois olla aika sopiva kun 92cm mallailin :)

   Poista
 10. Kiitos tästä! Aivot melkein nyrjähtäen olen tuota vinovetskaa itsekseen pähkäillyt, nyt jo testissä sekä itselle että poitsulle!

  VastaaPoista
 11. Kiitos ohjeistuksesta! Näillä selkeillä ohjeilla uskalsin lähteä minäkin koittamaan ja tosi hyvä taaperon huppari tuli :) http://blog.madebymina.fi/2016/05/sivuvetoketjukuosittelua.html

  VastaaPoista